ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ ΑΘΗΝΑ | ΞΥΛΑ ΓΙΑ ΤΖΑΚΙ ΑΘΗΝΑ | ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ ΤΙΜΕΣ | ΞΥΛΑ ΓΙΑ ΤΖΑΚΙ ΤΙΜΕΣ | ΑΝΤΙΟΧΟΣ | www.kausoxyla-antioxos.gr

Χρήσιμες συμβουλές για το σωστό άναμμα του τζακιού

Η φλόγα του τζακιού, μας χαλαρώνει, μας ταξιδεύει, αλλά εκτός από καλή παρέα, κρατά και το χώρο μας ζεστό,  τις κρύες μέρες αλλά και νύχτες του χειμώνα. Το σωστό άναμμα στο τζάκι, δεν θέλει τέχνη, αλλά γνώση, εμπειρία και υπομονή. Αν μέχρι τώρα δεν γνωρίζετε πώς πρέπει να ανάψετε το τζάκι σας, αρκεί να διαβάσετε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές

  •  Τι καυσόξυλα πρέπει να προμηθευτώ για το τζάκι μου;

Για το σωστό άναμμα του τζακιού σου, χρειάζεται να προμηθευτείτε σκληρά καυσόξυλα από ελιά, δρυ, τα οποία έχουν μεγαλύτερη διάρκεια στη φλόγα,  αλλά και σας προσφέρουν καλύτερη θερμοκρασία στο χώρο σας. Για το προσάναμμα στο τζάκι σας,  προτιμήστε ξύλο οξιάς αλλά και ψηλά κλαδιά ελιάς, που μπορούν πολύ εύκολα και γρήγορα να δυναμώσουν την φλόγα !

  • Ανάβω το τζάκι μου για πρώτη φορά, τι πρέπει να προσέξω;

Καταρχάς θα πρέπει να βεβαιωθείτε, ότι η καμινάδα είναι καθαρή, για να μπορεί να τραβάει τον καπνό από το τζάκι σας. Είναι αναγκαίο να πραγματοποιείται συντήρηση στην καμινάδα του τζακιού σας κάθε δύο χρόνια. Ιδιαίτερα χρήσιμα αλλά και πρακτικά, είναι τα αξεσουάρ που πρέπει να έχετε για το τζάκι σας. Συγκεκριμένα θα χρειαστείτε μία σχάρα, μία τσιμπίδα, αλλά και κάποιο φτυάρι για να μπορείτε να απομακρύνετε τις στάχτες από το τζάκι σας. Το απαραίτητο για την ασφάλεια αξεσουάρ, είναι το προστατευτικό τζακιού, το οποίο προφυλάσσει από τις σπίθες που πετάει το τζάκι. Το προστατευτικό για το τζάκι είναι απαραίτητο, αν θέλετε να απομακρύνεστε κάποιες στιγμές από το τζάκι σας, χωρίς να έχετε το φόβο ότι μπορεί να προκύψει κάποιος κίνδυνος και φυσικά είναι απαραίτητο όταν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά ή κατοικίδια.

  • Οδηγίες για το σωστό άναμμα του τζακιού

Για να ανάψετε σωστά το τζάκι σας, θα πρέπει να ξεκινήσετε την προεργασία με το προσάναμμα μαζί με 3 -4 κλαδιά ελιάς. Θα πρέπει να αποφύγετε την χρήση εφημερίδας ή οινοπνεύματος, γιατί είναι ένας επικίνδυνος τρόπος για να ανάψετε τη φωτιά σας. Με το προσάναμμα και τα κλαδιά, η φλόγα σας θα ανάψει άμεσα και γρήγορα και στη συνέχεια θα πρέπει να τοποθετήσετε ένα στεγνό και μαλακό ξύλο π.χ  οξιά. Μετά και αφού έχει δημιουργηθεί αρκετή φλόγα τοποθετήστε και τα σκληρά …καυσόξυλα ( Δρυ, Ελιά)

  • Πόσα καυσόξυλα πρέπει να προμηθευτώ, για να διατηρώ το τζάκι μου αναμμένο για ένα μήνα;

Για να διατηρήσετε το τζάκι του σπιτιού σας αναμμένο κάθε μέρα, για έναν ολόκληρο μήνα, με φυσιολογικές για την εποχή καιρικές συνθήκες, χρειάζεται να προμηθευτείτε, τουλάχιστον  2 κυβικά μέτρα ή 1 τόνο καυσόξυλα.

  • Καλό είναι να θυμάστε: 
  1. Η φωτιά "αναπνέει", παίρνει, δηλαδή, οξυγόνο από κάτω, διώχνει τα καυσαέρια και τον καπνό από πάνω. Για να πάρει αέρα από κάτω πρέπει να τοποθετήσετε τα καυσόξυλα με τέτοιο τρόπο προκειμένου να υπάρχει κενό μεταξύ τους.
  2. Η στάχτη είναι εχθρός της φωτιάς, γιατί εμποδίζει τον αέρα να κυκλοφορεί. Καθαρίστε το τζάκι από παλιές στάχτες πριν το ανάψετε.
  3. Να έχετε πάντα ένα παράθυρο ελάχιστα ανοιχτό κάπου στο ίδιο δωμάτιο με το τζάκι. Θα δημιουργηθεί ανοδικό ρεύμα πιο εύκολα.
  4. Το χαρτί προκαλεί αχρείαστο καπνό και στάχτη.
  5. Ποτέ μα ποτέ δε ρίχνετε νερό στη φωτιά, αλλιώς όλο το οικοδομικό τετράγωνο θα πνιγεί στον καπνό. Εάν πρέπει σώνει και καλά να σβήσετε τη φωτιά εδώ και τώρα, τότε μόνο με λεκάνη, γεμάτη με αρκετό νερό ώστε να σκεπάσει ολόκληρο το πιο μεγάλο κομμάτι ξύλο.

Περιοχές Εξυπηρέτησης

Περιοχές Εξυπηρέτησης

Log in